fredag 23 september 2011

Två föräldraråd

1. Satsa på en bra kamera 

Man behöver inte babygym, leksaker, dröser med kläder, hoppgunga, speldosor, speciella vaggor och gungor och allt vad det ska vara från början, bebisen kommer ändå inte ha glädje av det på länge.
Spara pengarna och lägg dem på en bra kamera istället. Den har du glädje av från dag ett!
Resten kan man köpa senare, begagnat om man så vill, när man lärt känna sin unge och vet vad den behöver och kan tänkas ha glädje av. Jag vet till exempel mammor som köpt amningskuddar, amningskupor, flera BH:ar och bröstpump i förväg och sedan har inte ens amningen kommit igång, så de ger ersättning till sina barn. Helt onödiga pengar alltså.

2. Köp bättre begagnat! 

Meja har haft turen att både få mycket grejer och kläder i present av folk, men också ärva mycket kläder. Det tycker jag verkligen är kanon, för jag är lite skeptisk till att handla en massa nya barnkläder i butiker som H&M, Lindex, Kappahl och liknande.
Meja blir ju inte lyckligare av att ha nya outfits hela tiden, hon skiter ju i vilket. Det viktigaste är att kläderna är bekväma för henne och att hon inte är för varm eller kall.
Visst finns det en himla massa gulliga kläder i butikerna, men det är totalt onödigt att köpa mer kläder än vad Meja hinner använda. De har inget andrahandsvärde alls, och framför allt: det är fyraåriga barn i länder som Taiwan eller Bangladesh som sitter och syr de där kläderna i stora, vidriga fabriker. Vill vi verkligen bidra till det?
Även om det är inte är någon toppkvalitet på kläder från de där kedjorna så slits de så lite under tiden barnen växer ur det, så varför skulle inte flera ungar använda samma kläder istället för att köpa nytt till var och en?

Det finns flera bra barnklädesbutiker i Stockholm där man kan köpa finfina barnkläder i bra begagnat skick, butiker som har krav på att kläderna ska vara hela och rena och av bra kvalitet. Kolla där innan du köper en sprillans ny overall på Polarn och Pyret, förmodligen finns ett flertal exakt likadana till halva priset men nästan i precis samma skick! Hur mycket hinner en skaloverall slitas på en 3-månaders bebis som bara ligger i vagn till exempel? Där kan man också hitta riktigt bra märkesgrejer till bra pris.

Kolla Tradera också, eller stadsmissionen och Myrorna. Man kan göra väldigt bra fynd för några kronor!

När Meja vuxit ur kläderna hon fått lägger jag dem i en papperskasse och när den blir full tänker jag lämna den till Alla kvinnors hus i Stockholm, de behöver alltid hjälp i form av barnkläder, leksaker och gravidkläder. Gör det du också! Kolla på nätet efter kvinnojour på din hemort, där kommer grejerna garanterat till nytta. Självklart ska man spara en del grejer som minne, eller om man planerar fler ungar, men det känns meningslöst att ha en massa kläder hemma i en skrubb när det finns bättre behövande som står utan här och nu.

Istället för att springa till köpcentret varje gång barnbidraget kommer sparar vi de på ett speciellt konto till Meja. 1150 kronor varje månad blir snart ganska mycket pengar.
Nu har vi ju en situation där vi faktiskt har råd att göra så, mycket eftersom vi försöker tänka på vad vi köper och hur vi köper, men det kanske vi inte alltid har. Då är det skönt med en Meja-buffert som vi kan ta lite av till hennes kalas, utflykter som hon vill göra, någon liten resa när hon blir större, och så vidare.
Men om vi båda kommer att ha en inkomst även i fortsättningen så fortsätter vi att spara och den dagen Meja blir 18 har det hunnit bli 248 400 kronor! (Förmodligen mer, eftersom barnbidraget lär höjas under tiden och pengarnas värde ändras) men bara som en liten bild av hur mycket det faktiskt blir!

Gud, det här blev långt!
Allt jag ville säga var egentligen tänk efter ett varv till innan du släntrar in på Lindex och köper en ny body eller något annat åt ditt barn. Jag har gjort det miljoner gånger till mig själv, men sedan Meja kom har jag börjat må illa av denna sjuka konsumtionshysteri av flera skäl, inte minst miljö och ekonomi, men framför allt det barnarbete som ligger bakom. Jag kan inte bli en bra mamma när jag klär min dotter i något som en annan liten flicka har gjort på andra sidan jordklotet, bara för att jag kan. Eller intalar mig själv att jag är en bra mamma som ger min dotter allt hon behöver, för hon behöver verkligen inte den där bodyn.
I så fall kan man lika gärna köpa den begagnat.

Puh.

Nu måste jag pussa på Meja, det tog en stund att skriva allt detta.

3 kommentarer:

  1. Lyckades skriva ett för långt svar så här kommer det i delar. ;)

    DEL ETT:

    Satsa på en bra kamera är verkligen super! Tiden då de är små går så himla snabbt! Rätt som det var så var lilla söta Ludde inte så liten längre och nu är han hela sex månader och hör på många ställen inte längre till babyavdelningen utan barnavdelningen. Galet!

    Självklart kan man köpa en hel del av sakerna sen och EGENTLIGEN klara sig ett barn utan det mesta så länge han har mat, lite kläder och en massa kärlek. Men GUD så en del saker underlättar! Vet tex inte vad jag hade gjort utan babylarmet som besparade mig en himla massa springande för att kolla att han verkligen andades denna minut med! Speldosor och sängmobilen var också som sänt från ovan då de minskade antalet skrik till hälften och underhöll den lille när man försökte hinna med tusenochen saker samtidigt och dubbelt så snabbt än vad man egentligen kunde. Amningskudden besparade mig en massa sår på bröstvårtorna eftersom det tog ett tag innan man fick in knepet och kom sen att bespara mig en massa nackont i och med att han kom högre upp och jag kunde slappna av mer. Tack vare amningskudden kunde jag också slumra till lite under amningen. Super! En bröstpump önskar jag att jag hade köpt eftersom jag fick problem med amningen och då hyrde en pump från sjukhuset som kom upp i ungefär samma pris som en ny hade kostat och som jag sen hade kunnat sälja vidare. Eller så hade jag t.om kunnat komma billigare undan om jag hade köpt en begagnad. En bröstpumps huvudsyfte är att få igång amningen och behövs från början men visst kan man vänta tills man ser om man får problem med mjölken eller inte. Får man det inte är den bra att ha för att slippa sitta fast och kunna pumpa ur lite så man kan komma ifrån ett par timmar medan pappan är barnvakt, något som kan vara VÄLDIGT välbehövligt och då speciellt i just början. När det gäller babygym och hoppgunga så dröjer det ju en månad eller flera innan de behövs men man vet inte innan om ens lilla bebis kommer tycka om dom. Likaså med leksaker. Även om man lärt känna sitt lilla knyte. Så var det i alla fall för mig och så tror jag det kommer vara även med nästa barn trots att man då är erfaren. Alla barn är ju olika.

    SvaraRadera
  2. DEL TVÅ:

    Att få kläder och saker i present är super och jag har själv fått otroligt mycket från speciellt mamma och mina systrar! Har man någon att ärva är det också super såklart! När det gäller att handla barnkläder i butiker som H&M, Lindex och KappAhl så tycker jag att det är super! Speciellt när de är så små och växer ur allt direkt! Självklart behöver man inte överdriva antalet inköp men kläder går åt om man inte vill att de små sötisarna ska springa runt i kräkiga kläder.. Ludde skitar då ner kläder i snabbare takt än vad jag hinner tvätta och jag tror nog att vi har minst 20 st dräggelscarfs nu, alla väl använda. När det gäller barnarbete så har 10 av 11 stora klädkedjdor, bland annat H&M, Lindex och KappAhl, antagit frivilliga s.k uppförandekoder som är just bestämmelser om att grundläggande rättigheter ska respekteras på de arbetsplatser där deras kläder görs och paketeras. Barnarbete kommer självklart in under just detta. Dessa kedjor gör dessutom uppföljningar med jämna mellanrum för att förhindra att saker som barnarbete förekommer. Så dessa kedjor borde snarare ha en STOR ELOGE i sådana fall även om detta egentligen är en självklarhet. Alltså anser jag mig bidra till något bra när jag handlar kläder från kedjdor som H&M, Lindex och KappAhl. Som en parentes kan man litegranna tycka att man lika bra främjar barnarbete om man köper de kläderna (som nu sysslar med barnarbete) begagnat eftersom personen som säljer dessa med största sannolikhet köper nya barnarbetade kläder för pengarna och ens barn likaväl går runt i barnarbetade kläder.. Och detta gäller såklart även våra kläder och inte bara småttingarnas. Det finns dessutom andra saker man bör tänka på, som djurplågeri.Dunet i dungrejer som dunjackor osv hamnade för ett par år sen i blåsväder för att de använde sig av dun plockade från levande fåglar så har man haft en gammal dunjacka så är chansen ganska stor att man gynnat just detta. Förra året var det dags igen och då var det den populära ullmössan med tofs av blåräv som föds upp under väldigt dåliga förhållanden. SÅNT gör mig illamående. Så det finns som sagt massor att tänka på vad gäller kläder och annat för den delen.

    SvaraRadera
  3. DEL TRE: (sista)

    Självklart kan man även köpa begagnade kläder men det blir faktiskt ofta inte överdrivet billigare, det är exempelvis oftast en frakt på minst 24 kr, även om jag har gjort det och kommer att göra det även i fortsättningen. I en del fall är dessutom kläderna inte alls i så fint skick som de såg ut att vara på bilden och i ett fall har dessutom ett paket kommit bort på posten. Jag kommer fortsätta att handla nya kläder till lilla Luddisen för det är kul och han behöver ha kläder. Jag har även köpt en himla massa fina märkeskläder till honom på rea och då fått de minst lika billiga som de skulle kostat begagnade.

    Överkonsumtion är självklart inte bra och något man ska tänka på men att köpa kläder till sitt barn tycker jag inte är att hänföra till överkonsumtion så länge som man inte köper överdrivna mängder såklart. Ska man tänka på miljön och överkonsumtion kan man litegranna tycka att onödigt bilkörande hör dit. Bor man exempelvis i Stockholm med bra kommunikationer så borde man i sådana fall verkligen inte köra bil i onödan utan i största möjliga mån använda sig av kollektivtrafiken för bilarna är riktigt ajabaja.

    Ska man vara en riktigt bra mamma när det gäller sånt här bör man snarare köpa kläder av enbart ekologisk bomull då bomull är en av de mest besprutade jordbruksgrödorna. Man ska även tänka på vad för färg som finns på leksaker då färgen på exempelvis äldre leksaker innehöll gifter. För att undvika att de små får i sig bekämpningsmedel bör man sen endast köpa ekologisk mat. Man bör även undvika plast i största möjliga mån och då särskilt om de innehåller Bisfenol A och ftalater. Och detta gäller även saker man själv har på sig. Kosmetika och hudkrämer som innehåller ftalater och paraben bör därför undvikas. Gör jag allt detta? Såklart inte men en del av sakerna gör jag och skulle det vara lättare att undvika allt detta skulle jag göra det.

    SvaraRadera